Kréta 2019

Pár postřehů a obrázků z letošního sedmidenního pobytu na Krétě.
Kréta je asi naší srdeční záležitostí, nejen pro příjemné obyvatele, ale zejména pro krásné prostředí a čisté moře. Byla to naše prozatím druhá cesta na tento krásný ostrov, ale na rozdíl od naší první návštěvy na severozápadě Kréty jsme byli na opačné straně.
Poslední týden v červenci 2018 jsme strávili v Malii na severovýchodním pobřeží Kréty v hotelu Triton. Jde o sice starší hotel, ale s vybavenými pokoji, včetně klimatizace. Personál byl velmi příjemný a stejně tak i hotelová jídelna s vynikajícím jídlem a obsluhou. V zadní části hotelu je pěkný nový hotelový bazén i s barem a nové pokoje.

Malia je přes den a zejména v podvečer celkem rušné místo se spoustou zajímavých taveren, restaurací a diskoték. Je to ale také překrásné staré město, které je nádherné nejen po ránu, kdy se probouzí do života, ale i během dne. Dají se tady nalézt nejen krásné uličky ale i různá zákoutí, která bývají obvykle porostlá kvetoucími oleandry, nebo různými popínavkami.

Koupání a pláže v okolí Malie nás příjemně překvapily svou čistotou a také počtem různých barů. Dají se najít jak pláže s krásným jemným pískem, tak i kamenité úseky, ale ani na jedné pláži nebyli žádní ježci a pláže byly opravdu čisté

Samozřejmě jsme si museli jako při naší první návštěvě Kréty půjčit auto a projet se po východní části tohoto nádherného ostrova. Cesty na Krétě, zejména ty v horách, jsou ovšem kapitola sama pro sebe. Jsou to poměrné úzké a klikaté cestičky s mnohdy nezpevněnými okraji, ale dá se po nich jezdit celkem bez problémů. Skoro samozřejmostí jsou výhledy do krajiny, které se v horách otvírají po průjezdu zatáčkami na vrcholy kamenitých kopců. Občas je potřeba počítat s různým překvapením v podobě dodávek, chodců a turistů na čtyřkolkách.
Autem jsme najezdili po východní Krétě něco kolem 650 km a co se nám asi nejvíc na tomto druhu cestování líbí je možnost zastavit si kde se nám líbí, podívat na co chceme a odjet si kdykoliv. Cenově výpůjčka auta byla 120 Euro na tři dny včetně kompletního pojištění.

Pláž Vai. Je to jedna z nejkrásnějších pláží na Krétě. Je ukrytá na východním pobřeží a cesta z Malie trvala poklidnou cestou něco kolem dvou hodin. Cestou projíždíte kolem pláží, které jsou sice v této části spíše kamenité, ale s krásnou čistou vodou. Poté vystoupáte do hor kde se po jejich přejezdu objeví banánová plantáž a palmy lemující pláž. Nad pláží z jižní strany je možnost vylézt na malý kamenity vrcholek kde mimo ohrady s ovcemi a kozami je kásný výhled na celou pláž. Hned vedle pláže je velké parkoviště s cenou 10 Euro.

Planina Lasithi. Tato část nás trošku zklamala, neboť jsme se těšili na desítky větrných mlýnů, které na planině byly. Ovšem ve skutečnosti je jich již jen pár a ostatní jsou buď bez plachet nebo jsou zcela zrušené. Ukázka jak asi vypadaly je na vjezdu na planinu směrem od Heraklionu.
Před vlastním vjezdem na planinu je v průsmyku pěkná restarace s krásným výhledem do údolí . Je zde také malé muzeum věnované člověku a jeho vývoji.
Ano Vianos. Krásná historická vesnička na jižním úbočí pohoří Dikti, které lemuje planinu Lasithi. Je zde muzeum odboje proti fašismu, které bylo bohužel při našem pobytu zrovna zavřené.

Ierapetra a Chrisi. Ierapetra je přístavní městečko na jižním pobřeží odkud se dá doplout lodí na malý ostrůvek Chrisi. Cesta lodí trvá asi hodinku a po zakotvení je možnost koupání na písečných plážích na ostrově. Je zde také přírodní rezervace cedrů. Cestou z Ierapetry jsme udělali malou zajížďku na východ do Koutsouras kde je vynikající taverna
Kritsi. Malá stará vesnička v kopcích na jih od Agios Nikolaos. Našli jsme zde několik obchůdků, s různým zbožím převážně domácí ruční výroby od medu přes šátky ubrusy až ke keramice.

Doufáme, že tato návštěva Kréty nebyla naše poslední, protože nám zbývá ještě mnoho ze zajímavých míst, které se nám nepodařilo zatím navštívit.
Danka & Jarda

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required